الخميس، 15 يناير 2009

فطيرة الدجاج ..وصفة حلى قهوة و تطبيق و لمسات شهيرة !!!




فى "لك" نظمت مشرفه قسم المخبوزات الجميلة "ام البنات" مسابقة جميلة فى المخبوزات و المعجنات فكرتها ظريفة ...بين المشرفات و العضوات ..عملنا فرق ثنائية ..كل فريق عبارة عن عضوة و مشرفة ..المشرفة تجيب وصفة اى وصفة سواء طبقتها قبل كده و لا لا و العضوة :اللى الله يكون فى عونها ..عليها ان تخرجها و تطبقها فى احلى صورة و اتفتح الاستفتاء على الاعمال المشاركة و لسه شغاااااااااال ..ادعوا لفريقى انه ينجح ..
بس انا هنقل لكم ..الوصفة علشان تطبقوها و تفرحوا بيها زى ما فرحت ...يالا بينا...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
chahira.حلى قهوه
فطيرة الدجاج بالخضر!!وصفة الاخت المشرفة حلى قهوة.لمسات و تطبيق Chahira .
وصفة حلى بالنص:-
فطيرة الدجاج
[ 1 ]3 كاسات دقيق 7 ملاعق حليب بودرهملعقة ونص خميرة فورية 1/2 كأس زيت كأس ونص ماءا فنجان قهوه سكر
تخلط جميع المقادير مع بعضها جيداً عدا الدقيق يضاف الدقيق وتعجن حتى تتكون عجينة متماسكة وتترك ساعه تقريباً حتى تخمر
[ 2 ] دجاج مسلوق ينزع منه العضم وينتف او يفرمبصل مقطع قطع صغيره بقدونس مفروم جزر مبشور فلفل رومي مقطع قطع صغيرهملح / بهارات يحمس البصل مع قليل من الزيت .. ثم يضاف عليه الفلفل الرومي والبقدونس والجزر ويقلب على النار ثم يضاف اليه الدجاج والملح والبهارات
[ 3 ] الوجه علبة قشطة 3 ملاعق جبن كاسات ملعقة مايونيز
احضري الصينيه .. وادهنيها بزيت ورشيها بالزعتر افردي العجينة في الصينية فوق الزعتر ثم اضيفي خلطة الدجاج ثم خلطة الوجه وادخليها للفرن من تحت حتى تنضج العجينه عند تقديمها قطعيها مثلثات مثل البيتزا او مربعات حسب الرغبه وبالعافيه ^^و هذا كان نص الوصفة الاساسية للأخت المشرفة "حلى قهوة"
اما التعديلات التى ادخلتها كانت بالنسبة للعجينة انا عملت نفس المقدار بس قللت شويه فى نسبه السكر حيث وضعت ملعقتين كبيرتين فقط كمان اضفت 2 ملعقة كبيرة زعتر جاف.وضعت ذرة ملح.استخدمت قطعة خميرة بيرة فى حجم قطعة البندق"بقشرة".و قللت الزيت فكان تلت كوب معيارى .. انا هنا استخدمت الملاعق و الاكواب المعيارية. و هى توازى 250 مل اى ما يعادل ماج الشاى عندما تملأيه بالماء يعنى زى ما بتقدميه لحد بتملى مش للاخر .طيب بالنسبة للطريقة للعجينة ربيت الخميرة مع ملعقة صغيرة سكر و 2 ملعقة كبيرة ماء و تركتها 5 دقائق حتى بدأت تفور و يظهر فيها فقاقيع الهواء.و اضفتها على الدقيق المنخول و المضاف له مسبقا باقى المقادير.تركتها تخمر و بدأت فى اعداد الحشو حتى تكون باردة نسبية عند اضافتها للعجينه.طيب شويه صور للتوضيح...
الصور بتوضح المقادير و كمان الادوات التى تم استخدامها لعمل الفطيرة.
الحشوة:-فى طاسة واسعة " زى الووك الصينى " وضعت قطعة زبد حوالى 50 جرام مع 2 ملعقة كبيرة زيت زيتون, و كنت قد قطعت نصف كيلو دجاج نى الى شرائح رفيعة مثل الشاورما.و لما سخنت الزبد مع الزيت نزلت فيها قطع الدجاج .ملحوظة: يجب ان يكون الدجاج مصفى جيدا من اى ماء تبقى اثناء غسل الدجاج .. كما ينصح بغسله قبل تقطيعه حتى لا تتشرب انسجة الدجاج بمياه الغسيل.قمت بتشويح الدجاج على درجة حرارة عالية, هذه العمليه تسمى sealing و الهدف منها غلق المسام الخارجية لقطع الدجاج و حبس سوائل و عصارة اللحم داخل الانسجة حتى لا نحصل فى النهاية على نتيجة غير محببة " بنقول عليها بالمصرى : ان اللحمة متفلة" اى انها مثل فتل الخيط ..و بعد تشويح الدجاج على العالى و السريع نزلت بحوالى 100 جرام فاصوليا خضراء مقطعة صغير و دخلت مع الدجاج فى التشويح و بعدين نزلت 1جزرة كبيرة مبشورة و بعدين بطاطس" 2 حبة صغيرة و كملت التشويح و بعدين بصلة كبيرة و بعدين فص توم .. بين كل اضافة و التانية بحاول من خلال طهى الخضار انه يدخل فى مرحلة التدبيل " او الذبول" و بعدين 3 حبات فلفل صغيرة اخضر و احمر وأصفر و اخيرا اتبل بالملح و الفلفل الابيض و اضيف البقدونس " حزمة حلوة" و على طوووول اطفى النار.خمرت العجينة فقمت بتقسيمها التلت و التلتين.
و دى صورة كمان بتوضح شويه الخطوات.
اخذت مقدار التلتين و قمت بفرده على الرخام بمقدار يساوى قطر قالب التارت و زيادة عليه جوانبه.و قمت بوضعها بعد الفرد فى قالب تارت قاعدته متحركة مقاس 30و بعد دهن قالب التارت نزلت فيه العجينة بتاعتى .و صبيت الحشو بتاعى بعد ما برد.تحذير :- لو الحشو لسه سخن لا تضعيه فى القالب حتى لا يتسبب فى قتل الخميرة انتظرى حتى يبرد .و عملت التغطيه و كانت كالتالى 5 ملاعق جبنه كريمى+ 2 ملعقة مايونيز + علبه قشطة او علبه sour cream +ملعقة صغيرة مسطردة و ملح خفيف جدا و فلفل ابيض.تم الخلط يدوى على شرط طبعا أن تكون كل المكونات بدرجة حرارة الغرفة.تفرد على الحشوة على ان تغطيها .
صورة توضيحيه كمان!!!
و فردت الجزء المتبقى من العجينة و مشيت عليه بالرول الموضح فى الصورة ادناه و اغلقت به وجه الفطيرة.و دهنت الوجه بالبيض المربوب.و تترك لتخمر قليلا حوالى نصف ساعة.
يسخن الفرن على درجة حرارة 250 لمدة ربع ساعة قبل دخول الفطيرة .تدخل الفطيرة النار لتخبز و تخرج بعد ان ياخذ وجهها اللون الاحمر المحبب.ملحوظة : كاى فطيرة سوف تبدأ الاطراف باكتساب لون اسرع من المنتصف لذا يمكنك الحفاظ عليه بتحضير شريط من ورق الفويل مسبق لتغطيته الاطراف لهذا الغرض.
تخرج من الفرن بعد تمام النضج و نخرجها بعد ان تدفأ قليلا بحرص من القالب.ملحوظة هامة: لا تنتظرى حتى تبرد تماما و الا ابتلت من بخار الماء التى تحدثه بعد الخبز "تبتل من عرقها".و تقدم و هى باردة مع سلطة خضراء و بس و يمكن ان تقدم وحدها بمصاحبة مشروب خفيف.
و ادى صور للانتاج النهائى!!!
أول طلعة!!
تانى طلعة!!!جربوها هتعجبكم جدا جدا..
.شكرا لحلى قهوة ... أطلعتنى على طبق جميييييل جنن كل الناس اللى داقوه.

هناك 3 تعليقات:

Arlette يقول...

Shahira
Marahaba
this is a very nice tart, I am going to try it and let you know
I like the design of the dough, where did you get this piece,
I love your bakings
Arlette

Chahira يقول...

Thanks Arlette
I bought it from Alex
Go on and try it, it is a hit !!
thanks dear

sandy يقول...

تسلم ايديكي شكلها حلو قوي وفكرة العجينة اللي على الوش مخلياها راقية جدا
وربنا يكرمك على مواضيعك الجامدة دي ويارب نشوف منها أكتر وأكتر

ممكن كمان تعجبك المواضيع دى...يالا بينا ...

Related Posts with Thumbnails